Kanapka dla chłopa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki kanapki
1 duża foccacia
20 plastrów polędwicy jagnięcej
gotowa pasta tandoori
1 kg dyni, pokrojonej w plasterki i upieczonej (z dodatkiem oliwy)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
200 g młodego szpinaku
Składniki tzatziki
2 ogórki
2 ząbki czosnku
250 g jogurtu greckiego
1 pęczek mięty
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
Składniki marynowanej fety
porcja sera feta
1 pęczek rozmarynu
3 ząbki czosnku
oliwa z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie jagnięciny
Zamarynować mięso w paście tandoori, upiec na grillu, odłożyć.
Przygotowanie tzatziki
Obrać ogórki, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wstawić na 15 minut do lodówki. Posiekać czosnek i miętę. Odcisnąć ogórka z nadmiaru płynu, dodać czosnek, miętę i jogurt. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie fety
Wymieszać wszystkie składniki co najmniej dzień wcześniej.
Przygotowanie kanapki
Rozciąć focaccię wzdłuż. Rozsmarować na spodzie tzatziki. Ułożyć plastry jagnięciny z grilla, na to plastry upieczonej dyni. Posypać liśćmi szpinaku, plasterkami cebuli i kawałkami fety. Przykryć wierzchem focaccii. Podzielić na porcje i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W