Pstrąg z ziołami i pikantnym masłem oraz orientalną sałatką z ogórka
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam na lato (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 pstrągi wypatroszone i umyte ok. 300 g każdy
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 8 listków szałwii
- 12 gałązek natki pietruszki
- 1 kostka masła (miękkiego)
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- 2 średnie ogórki węże
- 1 pęczek koperku posiekany
- 4 łyżki miodu lipowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- kilka kropel tabasco
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z pstrągów usuwam kręgosłupy i ości, obcinam płetwy brzuszne. Ząbki czosnku siekam i rozcieram solą. Czosnek i ostrą paprykę mieszam z masłem i nacieram wnętrze ryb. Gałązki ziół dzielę na 4 części i wkładam do pstrągów. Całość spinam wykałaczkami lub zszywam nicią. Pstrągi lekko nacinam, solę i piekę na średnio rozgrzanym ruszcie. W tym czasie ogórka kroję na plastry i dodaję do niego koperek, miód, sok z cytryny, olej sezamowy, sos ostrygowy i tabasco. Mieszam i odstawiam. Pstrągi są gotowe, gdy płetwy grzbietowe łatwo daje się wyciągnąć. Usuwam wykałaczki lub nić i podaję z odcedzoną z soku sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W