Karpatka
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 7)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 125 g masła
- 250 ml wody
- 170 g mąki
- szczypta soli
- 5 jajek M
Krem:
- 600 ml mleka
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 1 laska wanilii
- 250 g masła + 30 g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta parzonego. W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Gdy zacznie się gotować, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Przełóż ciasto do misy miksera i poczekaj, aż się przestudzi. Dolewaj jajka stopniowo, cały czas mieszając.
Ciasto podziel na pół. Przygotuj formę o wymiarach około 23 x 36 cm. Posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Na formie rozsmaruj połowę masy. Szpatułkę możesz moczyć w wodzie, aby ciasto łatwiej się rozprowadzało. Piecz w 200 stopniach C przez 20-25 minut do złotego koloru. Powtórz czynność z drugim blatem.
Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. W osobnej misce połącz żółtka z cukrem. Utrzyj do białości, dodaj przesianą mąkę i skrobię. Zagotowane mleko powolnym strumieniem przelewaj do jajek, cały czas mieszając.
Masę z powrotem przelej do garnka i gotuj, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Przykryj folią w kontakcie i odstaw do wystudzenia. W misie miksera ubij masło z cukrem pudrem do białości. Zacznij dodawać przestudzony budyń, łyżka po łyżce. Krem schłodź w lodówce, a następnie przełóż blaty karpatki.
Wierzch karpatki posyp cukrem pudrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź