Karpatka
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 7)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek M
Krem:
  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 250 g masła + 30 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta parzonego. W garnku zagotuj wodę, masło i sól. Gdy zacznie się gotować, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Przełóż ciasto do misy miksera i poczekaj, aż się przestudzi. Dolewaj jajka stopniowo, cały czas mieszając.

Ciasto podziel na pół. Przygotuj formę o wymiarach około 23 x 36 cm. Posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Na formie rozsmaruj połowę masy. Szpatułkę możesz moczyć w wodzie, aby ciasto łatwiej się rozprowadzało. Piecz w 200 stopniach C przez 20-25 minut do złotego koloru. Powtórz czynność z drugim blatem.

Przygotuj krem. W garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. W osobnej misce połącz żółtka z cukrem. Utrzyj do białości, dodaj przesianą mąkę i skrobię. Zagotowane mleko powolnym strumieniem przelewaj do jajek, cały czas mieszając.

Masę z powrotem przelej do garnka i gotuj, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Przykryj folią w kontakcie i odstaw do wystudzenia. W misie miksera ubij masło z cukrem pudrem do białości. Zacznij dodawać przestudzony budyń, łyżka po łyżce. Krem schłodź w lodówce, a następnie przełóż blaty karpatki.

Wierzch karpatki posyp cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA