Tost śniadaniowy z omletem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tost śniadaniowy z omletem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Śniadania

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 2 garści szpinaku
  • 2 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków marynowanego jalapeño
  • 2 plasterki sera provolone
  • łyżka sosu sweet chili
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka rozbijamy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy widelcem. Pomidory siekamy w cienie paseczki.

Na patelni podgrzewamy masło i wrzucamy na ząbek czosnku. Po chwili dodajemy suszone pomidory i szpinak. Gdy ten zwiędnie, całość zalewamy masą jajeczną i zmniejszamy ogień na minimalny.

Na środku patelni kładziemy obok siebie 2 kromki chleba. Gdy się nasączą z jednej strony, przekładamy je na drugą. Teraz najtrudniejszy moment – musimy przerzucić omlet na drugą stronę, jak naleśnik.

Gdy omlet jest już na drugiej stronie, zaginamy jego brzegi, na środku układamy ser provolone, kawałki jalapeño i całość polewamy łyżką sosu chili. Tost składamy na pół i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA