Klasyczna pizza
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 400 g mąki typ 00 lub pszennej chlebowej typ 750 + do podsypania
- 100 g semoliny (ew. zamieniamy na mąkę powyżej)
- 1 czubata łyżeczka soli
- oliwa
- ok. 350-370 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
- ½ łyżeczki cukru pudru
Na wierzch:
- 1 kulka mozzarelli
- ½ opakowanie rukoli
- 6 plastrów prosciutto crudo
- 1 łyżka kaparów
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do wody dodajemy cukier puder, następnie wkruszamy świeże drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 15-20 minut. Do miski miksera wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy zaczyn, oliwę i wyrabiamy hakiem ok. 10 minut. Obsypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy, uderzamy kilkakrotnie w ciasto, żeby je odgazować, i wyrabiamy, ranty zawijając pod spód. Ciasto po ponownym wyrobieniu możemy wstawić na noc do lodówki i zabrać się za pieczenie na drugi dzień. Możemy również je odstawić na czas przygotowania sosu, nagrzania pieca i przyszykowania dodatków.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Pomidory przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i oregano, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem. Mozzarellę rwiemy w dłoniach na mniejsze kawałki.
Ciasto na pizzę dzielimy na 2-4 porcje i każdą rozciągamy w dłoniach formując placek lub rozwałkowujemy. Smarujemy częścią sosu, układamy część kawałków sera i część kaparów (zachowując część składników na kolejne pizze). Wstawiamy do pieca na rozgrzany kamień (jeśli mamy taki) lub bezpośrednio na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7 minut, wyciągamy, rozkładamy plastry szynki i rukolę, skrapiamy oliwą i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź