Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • obranych i startych
  • 60 ml śmietany
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Blachę posmaruj obficie masłem lub olejem. Wyciśnij sok ze startych ziemniaków za pomocą papierowego ręcznika i wrzuć ziemniaki do miski. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Ziemniaki powinny zniknąć pod ich warstwą. Nakładaj masę łyżką na blachę formując małe naleśniki. Piecz 15 min. Przełóż na drugą stronę i piecz kolejne 15 min, aż brzegi placków będą chrupiące i złociste. Podawaj ciepłe na półmisku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA