Tatar z owoców i warzyw podany z grzankami z kozim serem

Tatar z owoców
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 2 pomidory
  • plaster arbuza
  • 2 łyżki malin
  • 2 łyżki czerwonej porzeczki
  • garść orzechów nerkowca
  • mały kawałek czerwonej cebuli
  • kilka listków bazylii fioletowej
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
Dodatki:
  • 1 kromka chleba
  • 2 plastry koziego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ćwiartki, następnie wytnij miąższ i pestki - możesz ich użyć do zrobienia np. gazpacho. Ćwiartki pokrój w kosteczkę.
Wytnij skórę z plastra arbuza, wyjmij z niego pestki. Następnie pokrój arbuza w kosteczkę.
Każdą malinę przekrój na pół. W misce delikatnie wymieszaj arbuza, pomidory, maliny i czerwoną porzeczkę. Dodaj oliwę, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Podpraż orzechy, aż się ładnie zarumienią. Zdejmij je z patelni i jeszcze ciepłe drobno posiekaj. Odstaw do wystygnięcia.

Na patelni z obu stron zgrilluj kromkę chleba. Zdejmij ją z patelni, przekrój ją na pół, na ukos.
Na kromce grillowanego chleba ułóż plastry koziego sera. Podpal plastry koziego sera palnikiem do krem brulee, aż ładnie się zarumienią.

Tatar serwuj chłodny. Ozdób go listkami bazylii oraz prażonymi orzechami nerkowcami. Podaj z grzankami z kozim serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA