Sałatka z fasolki szparagowej z domowym pesto z pistacji
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 20 dag zielonej fasolki
- 20 dag żółtej fasolki
- cykoria czerwona
- pomarańcza
- garść rukoli i rukwi
- sól, pieprz
- 10 plastrów kiełbasy lisieckiej
- olej do smażenia
- pesto:
- garść prażonych pistacji
- garść rukoli
- 5 liśći świeżej bazylii
- 2 łyżki startego żółtego sera długodojrzewającego np. carskiego
- 50 ml oliwy z oliwej
- 20 ml oleju z pestek dyni
- dok z połowy cytryny
- chipsy z długodojrzewającego sera:
- 20 dag. żółtego długodojrzewającego sera
- łyżeczka płatków chilli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z fasolki odetnij końce. Zblanszuj ją i zahartuj. Pokrój na mniejsze kawałki.
Z pomarańczy wytnij fileciki. Cykorię pokrój na plastry. W misce wymieszaj wszystkie warzywa. Dodaj rukolę i rukiew. Do blendera włóż uprażone pistacje, rukolę, bazylię, ser żółty, oliwę i olej z pestek dyni. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj aż powstanie pesto.
Sałatkę wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem. Zrób chipsy z sera żółtego. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż ser i posyp go płatkami chilli. Piecz w nagrzaym piekarniku przez 6-7 minut, aż ser się rozpuści. Pilnuj, żeby się nie przypalił.
Plastry kiełbasy lisieckiej smaż na głębokim oleju na chrupko.
Sałatkę podawaj z chipsami z sera i kiełbasy lisieckiej.
Z pomarańczy wytnij fileciki. Cykorię pokrój na plastry. W misce wymieszaj wszystkie warzywa. Dodaj rukolę i rukiew. Do blendera włóż uprażone pistacje, rukolę, bazylię, ser żółty, oliwę i olej z pestek dyni. Na koniec dodaj sok z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj aż powstanie pesto.
Sałatkę wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem. Zrób chipsy z sera żółtego. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż ser i posyp go płatkami chilli. Piecz w nagrzaym piekarniku przez 6-7 minut, aż ser się rozpuści. Pilnuj, żeby się nie przypalił.
Plastry kiełbasy lisieckiej smaż na głębokim oleju na chrupko.
Sałatkę podawaj z chipsami z sera i kiełbasy lisieckiej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W