Ceviche z okonia morskiego
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia peruwiańska
Składniki:
- 500 g filetów okonia morskiego
- sok z 3-4 limet
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 grejpfruta
- skórka otarta z 1 cytryny i sok z tej samej cytryny
- 1 łyżka miodu
- 100 g świeżych pomidorków cherry
- 1 ostra chili
- 1 mała czerwona cebula
- 1 miękkie awokado
- 1 pęczek kolendry
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku
- oliwa
- chipsy nachos do podania lub smażona pszenna, lub kukurydziana tortilla
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyszczoną i pozbawioną łusek rybę naciąć ukośnie tuż za płetwą piersiową, następnie poprowadzić nóż wzdłuż płetwy grzbietowej, aż końcówka noża napotka szereg żeber. Starać się ich nie przecinać, tylko w kolejnym ruchu poprowadzić nóż odchylając „polędwicę” tuż nad ościami ochraniającymi jamę brzuszną. Tak otrzymany filet pozbawić skóry, pozbyć się przerostów i upewnić się, że w filecie nie ma krwi. Tak przygotowany filet pokroić w równą kostkę, jest to bardzo istotne, bo wtenczas każdy kawałek ryby „przegryzie” się jednakowo.
Do ryby wycisnąć kolejno sok z limety, zetrzeć skórkę z cytryny, dodać sok z cytryny i grejpfruta, sól i wymieszać dokładnie. Dodać miód, pokrojone w drobną kostkę chili, awokado i pomidorki pokrojone w większą kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kolendrę oklepać nożem i dodać do mikstury jeszcze oliwę i świeżo mielony pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do lodówki.
W tym czasie placki tortilli pokroić w trójkąty i smażyć je krótko na głębokim oleju. W zależności od wielkości kostki w jaką pokroi się rybę, powinno się dać rybie marynować od około 2 do 20 minut. Nie dłużej, bo ryba przyjmie nieciekawą teksturę i nie będzie smaczna. Najlepiej podawać ją na świeżo ze smażoną tortillą lub chipsami kukurydzianymi.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź