Sałatka warstwowa w słoiku

Sałatka warstwowa w słoiku
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • ulubione kiełki
Dressing:
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i miksujemy go w malakserze na grubszy żwirek, najlepiej pulsacyjnie.
Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Na dno słoiczka wsypujemy część brokułu, następnie 2 łyżki kukurydzy, łyżkę fasoli odsączonej z zalewy, część papryki, następnie kiełki, wierzch posypujemy słonecznikiem. Słoiki zakręcamy.
W miseczce łączymy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód, stopniowo dolewamy oliwę, aż powstanie nam gesty dressing. Doprawiamy go solą i pieprzem i przelewamy do kolejnego słoiczka.
Wlewamy po 2 łyżki dressingu do słoiczka z warzywami, zakręcamy pokrywkę i potrząsamy zawartością jak shakerem. Zjadamy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA