Sałatka warstwowa w słoiku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- ½ brokułu
- ½ papryki czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
- ulubione kiełki
Dressing:
- 1 czubata łyżeczka słodkiej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i miksujemy go w malakserze na grubszy żwirek, najlepiej pulsacyjnie.
Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Na dno słoiczka wsypujemy część brokułu, następnie 2 łyżki kukurydzy, łyżkę fasoli odsączonej z zalewy, część papryki, następnie kiełki, wierzch posypujemy słonecznikiem. Słoiki zakręcamy.
W miseczce łączymy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód, stopniowo dolewamy oliwę, aż powstanie nam gesty dressing. Doprawiamy go solą i pieprzem i przelewamy do kolejnego słoiczka.
Wlewamy po 2 łyżki dressingu do słoiczka z warzywami, zakręcamy pokrywkę i potrząsamy zawartością jak shakerem. Zjadamy od razu.
Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Na dno słoiczka wsypujemy część brokułu, następnie 2 łyżki kukurydzy, łyżkę fasoli odsączonej z zalewy, część papryki, następnie kiełki, wierzch posypujemy słonecznikiem. Słoiki zakręcamy.
W miseczce łączymy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód, stopniowo dolewamy oliwę, aż powstanie nam gesty dressing. Doprawiamy go solą i pieprzem i przelewamy do kolejnego słoiczka.
Wlewamy po 2 łyżki dressingu do słoiczka z warzywami, zakręcamy pokrywkę i potrząsamy zawartością jak shakerem. Zjadamy od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W