Sałatka ze szparagów
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- mały kawałek parmezanu
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- ½ szklanki ugotowanego czerwonego ryżu
- świeży tymianek
- ½ pęczka szczypiorku
- oliwa
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy przez 3 minuty w osolonym i posłodzonym łyżeczką cukru wrzątku. Odsączamy i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i kostkami lodu.
Szczypior szatkujemy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
Szparagi kroimy w 2 cm kawałki, przekładamy do miski i dodajemy ryż, słonecznik, szczypiorek i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce łączymy miód z kilkoma kroplami soku z cytryny, dolewamy powoli oliwę i ciągle mieszając robimy dressing. Wlewamy do szparagów, mieszamy i ścieramy na wierzch parmezan. Serwujemy po schłodzeniu.
Szczypior szatkujemy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
Szparagi kroimy w 2 cm kawałki, przekładamy do miski i dodajemy ryż, słonecznik, szczypiorek i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce łączymy miód z kilkoma kroplami soku z cytryny, dolewamy powoli oliwę i ciągle mieszając robimy dressing. Wlewamy do szparagów, mieszamy i ścieramy na wierzch parmezan. Serwujemy po schłodzeniu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W