Sałatka z marynowanych jarzyn
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 8 niewielkich szalotek
- obranych i pokrojonych na ćwiartki lub drobniej
- zależnie od wielkości.
- 200 g marchewki
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g kapusty włoskiej
- 200 g różyczek kalafiora
- 3 łyżki gorczycy sarepskiej
- 2 łyżki drobno pokrojonego czosnku
- łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
- łyżka kurkumy
- pół miarki oliwy z pestek winogron lub z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz i sok z cytryny do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrać marchewkę i pokroić na grube słupki. Obciąć końcówki fasolki szparagowej, grubsze strączki przeciąć na pół. Rozdrobnić sałatę nożem. Pokroić różyczki kalafiora na niewielkie kawałki. Wymieszać gorczycę sarepską, czosnek i kurkumę. Rozgrzać olej i obsmażyć szalotki przez 2 min, żeby lekko zmiękły. Dodać mieszankę przypraw i smażyć przez minutę. Wrzucić resztę jarzyn na minutę. Zdjąć patelnię z gazu, wlać ocet, wymieszać i odstawić na kwadrans, a najlepiej na kilka godzin (w lodówce wytrzyma parę dni). Podawać w temperaturze pokojowej ze świeżym chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W