Leczo z klopsikami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 kolorowe papryki
- 3 cebule
- 2 duże pomidory, obrane ze skórki
- 4 ząbki czosnku + 1 do klopsików
- 4 frankfurterki
- 500 ml wody, wywaru warzywnego lub drobiowego
- 200 g wędzonego, parzonego boczku
- 500 g mielonej wieprzowiny
- ½ namoczonej w mleku lub wodzie czerstwej kajzerki
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa
- bułka tarta
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Papryki i pomidory myjemy i suszymy.
Papryki kroimy w ok. 1 cm paski, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidory w sporą kostkę.
Boczek kroimy w kostkę , a kiełbaski w plasterki.
Do rozgrzanego garnka bez dodatku tłuszczu dodajemy boczek, jak się ładnie zrumieni dodajemy kiełbaskę i rumienimy całość. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, który zostawiamy w garnku, a mięso przekładamy do miseczki. Jeśli w garnku jest za mało tłuszczu dolewamy olej lub oliwę. Jak się ponownie rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy ją dotąd, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko razem smażymy mieszając.
Do garnka dodajemy paprykę, ostrą i łagodną paprykę (przyprawę), podlewamy odrobiną wody lub wywaru, przykrywamy garnek i dusimy całość ok. 20-30 minut.
W tym czasie namoczoną w mleku kajzerkę dokładnie odciskamy, przekładamy ją do miski, dodajemy mielone mięso i mieloną kolendrę, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i wyrabiamy masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy klopsiki w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym tłuszczu.
Do papryki dodajemy pomidory i dusimy dalej 10 minut. Do warzyw dodajemy boczek i kiełbaski, oraz usmażone klopsiki. Gotujemy razem kolejne 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W razie potrzeby zagęszczamy całość wodą z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem lub miodem.
Papryki kroimy w ok. 1 cm paski, cebulę w półplasterki, czosnek w plasterki, a pomidory w sporą kostkę.
Boczek kroimy w kostkę , a kiełbaski w plasterki.
Do rozgrzanego garnka bez dodatku tłuszczu dodajemy boczek, jak się ładnie zrumieni dodajemy kiełbaskę i rumienimy całość. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, który zostawiamy w garnku, a mięso przekładamy do miseczki. Jeśli w garnku jest za mało tłuszczu dolewamy olej lub oliwę. Jak się ponownie rozgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy ją dotąd, aż zmięknie i się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko razem smażymy mieszając.
Do garnka dodajemy paprykę, ostrą i łagodną paprykę (przyprawę), podlewamy odrobiną wody lub wywaru, przykrywamy garnek i dusimy całość ok. 20-30 minut.
W tym czasie namoczoną w mleku kajzerkę dokładnie odciskamy, przekładamy ją do miski, dodajemy mielone mięso i mieloną kolendrę, sól, pieprz i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki i wyrabiamy masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Panierujemy klopsiki w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym tłuszczu.
Do papryki dodajemy pomidory i dusimy dalej 10 minut. Do warzyw dodajemy boczek i kiełbaski, oraz usmażone klopsiki. Gotujemy razem kolejne 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W razie potrzeby zagęszczamy całość wodą z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem lub miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W