Tournedos a la Rossini
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 4 małe medaliony z polędwicy wołowej (o grubości 2-2,5 cm)
- 4 kromki białego pieczywa bez skórki (o wielkości plastrów polędwicy)
- 4 plastry wątróbki drobiowej (może być gęsia lub kacza)
- po 2 łyżki brandy i madery
- 100 ml wywaru z cielęciny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy truflowej, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i po podsmażeniu na złoty kolor wyjmujemy. Medaliony kładziemy na rozgrzany czosnkowy tłuszcz i smażymy najwyżej po 3 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Na oliwie z masłem smażymy plastry wątróbki i odstawiamy. Do gorącego tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy resztę madery i brandy. Mieszamy, dolewamy wywar z cielęciny, odparowujemy połowę sosu. Na grzance układamy polędwicę, a na niej plaster wątróbki. Polewamy sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W