Pasztet z gołębia
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
4 gołębie
-
Ciasto:
-
2 świeżutkie jaja
-
2,5 g drożdży piekarskich
-
125 g masła
-
250 g mąki
-
5 g de soli
-
szczypta cukru pudru
-
- Farsz:
-
400 g podgardla wieprzowego
-
2 wątróbki drobiowe
-
100 g świeżej słoniny bez skóry
-
200 g łopatki cielęcej
-
2 jajka
-
1 butelka białego wina
-
gałązka tymianku, liść laurowy, szalotka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie i wrzucić do niego żółtka jajek, drożdże, dość miękkie masło o temperaturze pokojowej. Starannie wymieszać, ale nie wyrabiać nadmiernie. Jeśli ciasto okaże się zbyt twarde, dodać jedną, do dwóch łyżek wody (nie więcej). Uformować z ciasta kulę, przykryć wilgotną szmatką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Przygotować filety z gołębi i wstawić do lodówki.
Przyrządzić farsz: odciąć mięso z udek, pokroić w kostkę; pokroić w paski podgardle, wątróbki i szalotkę. Całość wrzucić do naczynia i starannie wymieszać, dodając wino, winiak, całe jaja, cielęcinę oraz słoninę pokrojone w drobną kostkę, a także tymianek i liść laurowy utarte w moździerzu (bez łodyg i włókien). Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Wysmarować masłem okrągłą formę do pasztetu. Podzielić ciasto na dwie nierówne części: jedną i dwie trzecie. Mniejszą część rozwałkować na wymiar formy i odłożyć. Drugą rozwałkować dodając 3-4 cm zapasu. Wyłożyć tym plackiem formę i brzegi tak, by został jeszcze 1 cm zapasu. Rozsmarować połowę farszu na dnie formy. Ułożyć na nim filety gołębi przecięte na pół (można zaznaczyć te miejsca na brzegu formy, żeby w czasie podawania nie poprzecinać filetów). Przykryć resztą farszu, zawinąć brzegi, posmarować je jajkiem rozbełtanym z solą i położyć na wierzchu przygotowany wcześniej placek (jajko podziała jak klej). Rozgrzać piekarnik do temp. 210° C.
Posmarować całość jajkiem, na środku zrobić otwór, w którym zrobić komin. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez półtorej godziny, pamiętając, by po 45 minutach obniżyć temperaturę do 180°C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź