Wino ze skórką pomarańczową
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- butelka (750 ml) wytrawnego białego wina
- średnia pomarańcza
- 1/3 miarki cukru
- 8 ziaren kolendry (ew.)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Otworzyć butelkę wina. Nalać sobie pół miarki, żeby się nam milej pracowało (odrobinę i tak trzeba odlać, żeby się nam zmieściły inne składniki). Obrać pomarańczę obieraczką do warzyw. Usunąć całe albedo za pomocą ostrego nożyka. Wsunąć skórkę pomarańczową do butelki. Wsypać cukier. Wrzucić ziarna kolendry. Zakorkować butelkę. Odwrócić i potrząsnąć, żeby rozpuścić cukier. Trzymać przez tydzień w lodówce, potrząsając butelką raz dziennie. Przecedzić do karafki, podawać schłodzone jako aperitif.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W