Halibut ze zrumienionym masłem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Ciecierzyca:
150 g ciecierzycy
1 cebula
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
pół miarki zielonych oliwek bez pestek
garść posiekanej natki pietruszki
sok i skórka z 1 cytryny
Namoczyć ciecierzycę przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć i przelać, włożyć do garnka z cebulą i liściem laurowym. Zalać składniki wodą, na tyle, żeby nie wystawały. Zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości, ok. 45 minut. Odsączyć, wyjąć cebulę i liść laurowy.
Rozgrzać oliwę i lekko przesmażyć czosnek, przez ok. pół minuty. Dodać ciecierzycę, sól i pieprz, do podgrzania. Miejscami rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawiając część ciecierzycy w całości. Zdjąć z gazu, wmieszać oliwki, pietruszkę i skórkę z cytryny. Dodać soku cytrynowego do smaku. Skropić oliwą z pierwszego tłoczenia. Podawać jako bazę do ryby bądź drobiu.
Marchewka:
8 cienkich marchewek
oliwa
2 łyżki lekko pokruszonych ziaren kminu
sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Przekroić marchewki wzdłuż, pozostawiając trochę naci. Wrzucić na blachę z oliwą, pokruszonym kminem, solą i pieprzem. Zapiekać, aż marchewki zmiękną i będą miały złociste brzegi, zazwyczaj przez ok. pół godziny. Powinny mieć lekko chrupiący wierzch.
Halibut:
125 g niesolonego masła
sok z cytryny
2 łyżki oliwy
4 filety z halibuta po ok. 100 g
sól i pieprz
Roztopić masło i smażyć, aż zbrązowieje i zacznie się pienić. Wkropić soku z cytryny i odstawić.
Rozgrzać oliwę na patelni. Przyprawić filety z obu stron, położyć na patelnię i smażyć 4 minuty. Odwrócić, przykryć i smażyć jeszcze 4 – 6 minut. Podawać skropione brązowym masłem.
Prezentacja:
Nałożyć na półmisek stosik pokruszonej ciecierzycy z oliwkami. Ułożyć na nim rybę i przybrać marchewką.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W