Pokrzywa z orzeszkami pinii, kremem balsamicznym i serem pleśniowym

Pokrzywa z orzeszkami pinii, kremem balsamicznym i serem pleśniowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 2 garści liści pokrzywy
  • garść orzeszków pini
  • 3 łyżki oleju z owoców czerwonej palmy i kanoli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 dag sera Lazur
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • ciemny sos balsamiczny
  • sok z cytryny
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • kilka truskawek i kilka liści bazylii do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Liście pokrzywy zalewmy wrzątkiem na kilka minut. W osobnym naczyniu makaron ryżowy zalewamy również na kilka minut wrzątkiem, następnie odcedzamy go i polewamy oliwą truflową. Na patelni z olejem smażymy przez chwilę orzeszki pinii. Dorzucamy odcedzone liście pokrzywy, smażymy przez kilka minut, doprawiając pieprzem ziołowym i solą do smaku. Dodajemy pokruszony ser wymieszany ze słodką śmietanką i mieszamy. Po nałożeniu na talerz z makaronem, polewamy ciemnym kremem balsamicznym. Możemy skropić sokiem z cytryny, aby polepszyć przyswajalność żelaza. Liście pokrzywy możemy zastąpić świeżym szpinakiem. Dodatkowo potrawę możemy udekorować truskawkiami ze świeżą bazylią, które również skrapiamy kremem balsamicznym. Jeśli usmażymy młode liście pokrzywy na głębokim oleju i posypiemy odrobiną soli i np. curry, pieprzem cayenne lub chilli, otrzymamy pyszne chipsy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA