Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki twarożku
  • szczypta ostrej papryki
  • 2-3 łyżki poszatkowanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż), czosnek obrać i pokroić w słupki.
Naciąć miąższ bakłażana i wcisnąć czosnek, posmarować miksem, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 180 stopni.
W malakserze utrzeć żółtko z musztardą, dodać wystudzony miąższ upieczonego bakłażana z czosnkiem, sok z cytryny, sól, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i miksować.
Następnie dodać masło, serek i miksować na gładką masę.
Podawać przyprawione ostrą papryką i listkami oregano.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA