Albondigas en salsa espanola
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- ok. ¼ szklanki mleka
- 2 jaja
- 1-2 kromki jasnego pieczywa bez skórki
- nać pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- ew. bułka tarta
Salsa:
- 3 kromki jasnego pieczywa bez skórki
- 1 cebula
- 2 średniej wielkości pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1-2 goździki
- 100 ml białego wina
- ok. 500 ml mięsnego bulionu
Do podania:
- ziemniaki lub ryż
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kromki pieczywa zalewamy mlekiem, mielone mięso przekładamy do większej miski.
Pietruszkę i czosnek kroimy drobno i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja. Dodajemy pieczywo i mleko. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszamy ze sobą składniki i jeśli masa jest zbyt rzadka podsypujemy bułką tartą.
W szerokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej formowane w dłoniach kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Jak będą rumiane z każdej strony, wyławiamy je i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Czas na przygotowanie salsy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Kromki pieczywa obsmażamy na złoto na tłuszczu po smażeniu pulpecików, ściągamy je z rondla, a w to miejsce wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do czasu aż się zeszkli, w tym czasie ścieramy pomidory na tarce lub miksujemy w malakserze. Pulpę dolewamy do cebuli. Odparowujemy i dolewamy wino.
Grzanki zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy, paprykę, kminek i goździki. Miksujemy całość blenderem i dolewamy do rondla z pomidorami. Przekładamy do sosu usmażone pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut. Serwujemy z ryżem, ziemniakami, frytkami albo kaszą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź