Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g starannie oczyszczonych omułków ( 24 sztuki)
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- ¼ szklanki wody
- S3 łyżki oliwy wysokiej jakości
- 2 ziemniaki (około 360 g)
- obrane i pokrojone na 16 plastrów (grubości 0,5cm)
- 1 kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo (150-180 g
- pokrojonej na 16 plasterków o grubości 0,5 cm)
- ⅓ szklanki posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
- 4 filety okonia morskiego (po 180 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Omułki wrzucić do rondla ze stali nierdzewnej. Wlać wodę i wino. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryć i gotować przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osączyć, zachowując wywar z gotowania. (Powinno się uzyskać około 1 szklanki. W razie potrzeby uzupełnić wodą.) Wyrzucić omułki, które się nie otworzyły. Usunąć górną połowę muszli. Odłożyć omułki w muszlach na bok. Ostrożnie zalać je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.
Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucić ziemniaki i kiełbasę. Smażyć przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez 10 sekund. Domieszać omułki wraz z wywarem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić do smaku ¼ łyżeczki pieprzu i solą. Rozgrzać grill. Posmarować rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posypać ¼ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczką pieprzu. Ułożyć na blasze. Opiekać w odległości 10 cm od źródła ciepła, w zależności od grubości filetów. Nałożyć ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlać niewielką ilość wywaru. Ułożyć na wierzchu filet z ryby, posypać natką pietruszki i podawać.
Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucić ziemniaki i kiełbasę. Smażyć przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez 10 sekund. Domieszać omułki wraz z wywarem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić do smaku ¼ łyżeczki pieprzu i solą. Rozgrzać grill. Posmarować rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posypać ¼ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczką pieprzu. Ułożyć na blasze. Opiekać w odległości 10 cm od źródła ciepła, w zależności od grubości filetów. Nałożyć ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlać niewielką ilość wywaru. Ułożyć na wierzchu filet z ryby, posypać natką pietruszki i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W