Cocido montanes
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 300 g fasoli Jaś namoczonej przez noc
- 6 dużych liści kapusty
- 1 kaszanka
- 2 chorizo
- 200 g wędzonych żeberek wieprzowych
- 1 mała golonka
- 100 g surowego boczku
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 2 listki laurowe
- 2 ziemniaki
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w paski, a później szatkujemy ją drobniej. Do dużego garnka wrzucamy odsączoną fasolę, dodajemy kapustę, wędzone żeberka, golonkę, boczek i listki laurowe. Zalewamy całość wodą na wysokość wsadu w garnku i gotujemy przez 3 godziny.
Następnie dorzucamy kaszankę i chorizo oraz pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojony w plastry czosnek i przyrumieniamy go. Czosnek odsączamy z nadmiaru tłuszczu i przerzucamy do moździerza, dodajemy paprykę, ucieramy na pastę i dodajemy ją do garnka z fasolą i mięsem.
Na patelnię po czosnku wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się zeszkli dodajemy do niej starty na tarce lub zmiksowany pomidor bez skórki. Chwilę razem podsmażamy, aż nadmiar wody odparuje i przelewamy całość do garnka z mięsem. Pod przykryciem gotujemy całość kolejną godzinę. Wyławiamy kawałki mięsa, kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do fasoli z kapustą, mieszamy doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Serwujemy w dużej misce lub ładnym garnku jako danie, bez dodatków.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź