Grillowany stek wieprzowy z glazurowanymi w maśle rzepami i aioli z klarowanego tłuszczu wieprzowego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Składniki:
- 1 kg schabu z kością i tłuszczem na obwolucie
Marynata:
- 5 łyżek syropu klonowego
- 100 ml ciemnego piwa
- kilka liści szałwii
- sok z jednej cytryny
Sos aioli:
- 3 żółtka
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml klarowany tłuszczu wieprzowego
Dodatkowo:
- sól morska i pieprz młotkowany
- 10 małych kalarep
- 15 dag szynki długodojrzewającej
- 3 łyżki klarowanego masła
- skórka z jednej cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki marynaty. Syrop klonowy, piwo, świeżą szałwię i sok z cytryny. Doprawione kotlety solą i pieprzem włóż do marynaty i odstaw na chwilę. Czosnek zetrzyj na tarce. Utrzyj go z solą. Dodaj żółtka i bardzo dobrze połącz je z czosnkiem. Dolej sklarowanego, płynnego smalcu i ucieraj. Wstaw sos do lodówki. Kalarepy i długo dojrzewającą szynkę pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na klarowanym maśle (smaż na małym ogniu, wręcz duś). Do podsmażonej kalarepy dodaj skórki z cytryny.
Kotlety grilluj na mocno rozgrzanej patelni. Podawaj je z kalarepami i sosem. Smacznego.
Kotlety grilluj na mocno rozgrzanej patelni. Podawaj je z kalarepami i sosem. Smacznego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W