Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu z sosem porzeczkowym

Wątróbka cielęca na grillowanym sękaczu
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg wątróbki cielęcej
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule szalotki
  • sól, pieprz
  • kilka kropli wiśniówki
  • sękacz
Sos porzeczkowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbkę pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj cebulę szalotkę, sól oraz pieprz. Dolej odrobinę wiśniówki.
W następnej kolejności przesmaż na maśle pokrojony sękacz.
Przygotuj sos. Białe i czerwone porzeczki przesmaż na patelni. Dodaj polskie mini kiwi i sok z limonki. Na koniec dolej odrobinę białego wina oraz miód. Sos przez moment redukuj.
Danie prawie jest gotowe. Na talerzu wyłóż przygotowanego sękacza i wątróbkę. Wszystko polej owocowym sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA