Racuchy z jabłkami i z truskawkami

Racuchy z jabłkami i z truskawkami
Oceń przepis:
92 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 300 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 5 jabłek
dodatkowo: 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
Konfitura truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 12 g pektyny
  • sok z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozczynu. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj część ciepłego mleka, około 50 ml. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie w misce umieść wystartowany rozczyn, resztę ciepłego mleka, maślankę, jajko i szczyptę soli. Dodaj mąkę. Powyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez około 5 minut. Dodaj rozpuszczone ale przestudzone masło i dalej wyrabiaj przez 2 minuty. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 h.

Jabłka obierz, pokrój w grubą kostkę. Wrzuć je do ciasta i dokładnie wymieszaj, tak aby dobrze połączyły się z ciastem. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2,5 minuty z każdej strony.

Truskawki z cukrem i sokiem zagotuj. Trwa to dobre 15-20 minut. Jak większość soku odparuje, dodaj pektynę. Gotuj jeszcze 5 minut i wystudź.

Udekoruj racuchy konfiturą z truskawek. Doskonale smakują też ze świeżymi truskawkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA