Racuchy z jabłkami i z truskawkami
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 300 ml maślanki
- 1 jajko
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 30 g rozpuszczonego masła
- 5 jabłek
dodatkowo: 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
Konfitura truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 50 g cukru
- 12 g pektyny
- sok z ½ cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozczynu. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem. Dodaj część ciepłego mleka, około 50 ml. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie w misce umieść wystartowany rozczyn, resztę ciepłego mleka, maślankę, jajko i szczyptę soli. Dodaj mąkę. Powyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez około 5 minut. Dodaj rozpuszczone ale przestudzone masło i dalej wyrabiaj przez 2 minuty. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 h.
Jabłka obierz, pokrój w grubą kostkę. Wrzuć je do ciasta i dokładnie wymieszaj, tak aby dobrze połączyły się z ciastem. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2,5 minuty z każdej strony.
Truskawki z cukrem i sokiem zagotuj. Trwa to dobre 15-20 minut. Jak większość soku odparuje, dodaj pektynę. Gotuj jeszcze 5 minut i wystudź.
Udekoruj racuchy konfiturą z truskawek. Doskonale smakują też ze świeżymi truskawkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź