Pomarańczowe ciasto ryżowe

Pomarańczowe ciasto ryżowe
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Składniki:

1,7 l mleka
1 laska wanilii
½ cytryny (tylko skórka)
200 g cukru
300 g ryżu arborio
5 dużych jajek
50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau, Grand Marnier)
40 g rodzynków
1 pomarańcza (tylko skórka)
Masło do posmarowania formy, cukier puder, skórka z pomarańczy do posypania, bita śmietana

Przygotowanie:

Przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw obrać skórkę z pół cytryny. Do dużego rondla wlać mleko, dodać skórkę cytrynową i cukier. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, zeskrobać nożem ziarenka i dorzucić do rondla. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż, zamieszać i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie al dente i wchłonie cały płyn (ok. 45 minut). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii i skórkę cytrynową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć żółtka z likierem. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy ryżowej dodać żółtka z likierem, skórkę otartą z pomarańczy oraz rodzynki i wszystko razem wymieszać. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszać do masy pianę z białek. Przelać masę do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę. Posypać cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem bitej śmietany.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA