Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Dwóch łakomych Włochów 2
(Two Greedy Italians 2), seria dokumentalna, Wlk. Brytania, 2012, 4 x 60
"Dwóch łakomych Włochów" to program nie tylko o gotowaniu. Zabawni szefowie kuchni - Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo - z wrodzoną sobie południową pasją opowiadają o włoskich specjałach, swoich rodakach, historii Włoch i pięknie tamtejszego krajobrazu.
W drugiej serii Łakomi Włosi znowu poczują, co znaczy włoska miłość do dzieci i jak pysznie jest okazywana. W Liguirii spróbują wyśmienitej oliwy za ponad 50 euro, a w Alpach kasztanowego gnocchi i lokalnej pizzy. W Lazio poznają prawdziwych macho, którzy jak na prawdziwych Włochów przystało sami potrafią przygotować duszoną wołowinę w czerwonym winie czy bucatini z chilli i bekonem.
Światowej sławy kucharze i starzy znajomi, mieszkający w Wielkiej Brytanii od ponad czterdziestu lat, ponownie odwiedzają rodzinny kraj. Panowie wyruszają w podróż po Włoszech, aby na nowo odkryć smaki Italii i zobaczyć, jak zmieniła się włoska kultura. W niezwykle barwnej, pięknie sfilmowanej serii, Antonio i Gennaro, wykorzystując najświeższe lokalne produkty przygotowują dania, na widok których cieknie ślinka. Kuchnia włoska ma historię równie długą i wspaniałą, jak same Włochy, a jednak udaje jej się podążać za światowymi trendami i innowacjami kulinarnymi. Bohaterowie serii czerpią z tego, co najlepsze w tradycji i najbardziej wysmakowane w nowoczesności oraz łączą wszystko razem w celu stworzenia kuchni pełnej pasji, smaków i zapachów. Antonio
i Gennaro z pasją przybliżają nie tylko włoskie jedzenie, ale i kulturę, styl życia oraz ludzi. Sympatyczni kucharze i wielcy entuzjaści południowych potraw sprawią, że każdy z widzów z pewnością stanie się wielbicielem włoskiej kuchni. Kuchni z ogromnymi tradycjami, a jednocześnie jednej z najbardziej nowoczesnych na świecie.
Antonio Carluccio, rodowity Włoch, prowadzący restaurację w londyńskim Covent Garden, należy do najpopularniejszych szefów kuchni w Wielkiej Brytanii. W telewizji pojawia się regularnie, świetnie sprzedają się też napisane przez niego książki, takie jak "Antonio Carluccio's Passion for Pasta", "A Passion for Mushrooms" czy "An Innovation to Italian Cooking".
Gennaro Contaldo, również rodowity Włoch, pracę w gastronomii rozpoczął w lokalnej restauracji w wieku 8 lat. Po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii pracował w znanych londyńskich restauracjach, m.in. bardzo popularnej St John's Wood, należącej do Antonia Carlucciego Covent Garden oraz nieistniejącej już Passione. Restauracja Passione w 2005 roku otrzymała nagrodę "Best Italian Restaurant 2005". Contaldo jest autorem książek kulinarnych: "Passione", "Gennaro's Italian Year", "Gennaro's Italian Home Cooking" oraz najnowszej "Gennaro's Easy Italian".
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź