Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- (na 2 bochenki po ok. 650 g)
- 150 g płatków owsianych,
- 250 ml wody
- 10 g drożdży
Ciasto:
- 350 ml wody
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Płatki podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą lekko brązowego koloru i zaczną pachnieć orzechami. Zalać 250 ml wody i odstawić na 10 minut do nasiąknięcia.
Drożdże rozpuścić w pozostałej wodzie. Dodać mąkę, namoczone płatki owsiane razem z wodą i sól. Dobrze wymieszać, następnie wyrobić ręcznie, by ciasto się dobrze połączyło i kleiło do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Dwie podłużne foremki do pieczenia wysmarować masłem i obsypać płatkami. Mokrymi dłońmi przełożyć ciasto do foremek. Wierzch wygładzić mokrą dłonią i posypać płatkami, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Piec w 220° C przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i ułożyć na kratce do pieczenia, żeby chleb odparował.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź