Kotlety mielone z kalafiorem

Kotlety mielone z kalafiorem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego kalafiora
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • kawałek pora
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pora drobno kroimy. Kalafiora siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy pora, mieszamy, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy wszystko przez kilka minut na małym ogniu.

Do mięsa dodajemy usmażonego pora, posiekanego kalafiora, jajko, natkę pietruszki i 4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy wszystko gałką, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15-20 minut. Z gotowej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w mące. Smażymy na złoto z obu stron.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA