Kruche paszteciki z grzybami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 2 jaja (rozmiar L)
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- spora szczypta soli
Do posmarowania:
- żółtko z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 100 g suszonych grzybów leśnych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki drobno poszatkowanej naci pietruszki
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 1 jajo
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i miksujemy, aż zacznie się sklejać w kulę. Następnie przekładamy je na stolnicę lekko podsypaną mąką i formujemy na gładki placek. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Grzyby moczymy przez całą noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez ok. 30 minut. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub krótko, pulsacyjnie miksujemy w malakserze. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i na rozgrzanym maślę przesmażamy przez chwilę, dodajemy pieczarki i czosnek.
Na dość dużym ogniu przesmażamy pieczarki często mieszając, na koniec dodajemy pokrojone drobniutko podgotowane grzyby. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i drobno poszatkowaną pietruszką. Po przestudzeniu dodajemy do niego jajo i bułkę, którą dosypujemy stopniowo, żeby farsz nie wyszedł zbyt suchy.
Rozwałkowujmy połowę schłodzonego ciasta na grubość ok. 5 mm, wycinamy kwadraty lub kółka jak na pierogi, nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy boki i układamy na blaszce do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pierożki nakłuwamy w kilku miejscach, smarujemy żółtkiem połączonym z mlekiem i pieczemy ok. 18 minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub po wystudzeniu, świetnie nadają się do barszczu i do mrożenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź