Pieczone warzywa korzenne z mieszanką przypraw

Pieczone warzywa korzenne z mieszanką przypraw
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 2 buraki
  • 1 czosnek
  • 4 cebulki szalotki
  • 1 anyż
  • 1 łyżka goździków
  • ½ gałki muszkatołowej startej
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 sałata rzymska
  • 100 g fety
  • 50 g miękkiego masła
  • oliwa
  • sól himalajska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa (sałaty rzymskiej nie używamy na tym etapie) pokrój na większe kawałki. Wcześniej obierz tylko seler.

Pokrojone warzywa posmaruj mieszanką oliwy i masła, następnie obsyp solą.   

Piekarnik nagrzej do 220 stopni z termoobiegiem, piecz warzywa do momentu, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące, około 25 min.

Anyż, goździki, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól, pieprz - zmiel razem w młynku do kawy.

Po 15 minutach pieczenia wyjmij warzywa, następnie posyp je przyprawą korzenną, włóż z powrotem do pieczenia na pozostałe 10 minut.

Sałatę rzymską podziel na 4 części, usmaż na patelni z odrobiną masła, do momentu, aż stanie się złoto-brązowa.

Usmażone warzywa podawaj z sałatą rzymską i pokruszonym serem feta.


 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA