Pieczone warzywa korzenne z mieszanką przypraw
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 seler
- 2 buraki
- 1 czosnek
- 4 cebulki szalotki
- 1 anyż
- 1 łyżka goździków
- ½ gałki muszkatołowej startej
- 1 łyżka cynamonu mielonego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 sałata rzymska
- 100 g fety
- 50 g miękkiego masła
- oliwa
- sól himalajska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa (sałaty rzymskiej nie używamy na tym etapie) pokrój na większe kawałki. Wcześniej obierz tylko seler.
Pokrojone warzywa posmaruj mieszanką oliwy i masła, następnie obsyp solą.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni z termoobiegiem, piecz warzywa do momentu, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące, około 25 min.
Anyż, goździki, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, sól, pieprz - zmiel razem w młynku do kawy.
Po 15 minutach pieczenia wyjmij warzywa, następnie posyp je przyprawą korzenną, włóż z powrotem do pieczenia na pozostałe 10 minut.
Sałatę rzymską podziel na 4 części, usmaż na patelni z odrobiną masła, do momentu, aż stanie się złoto-brązowa.
Usmażone warzywa podawaj z sałatą rzymską i pokruszonym serem feta.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź