Sałatka ziemniaczana z marynowanym ogórkiem, bobem i boczkiem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4-6 ogórków gruntowych
- 8 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- pęczek koperku
- kilka gałązek mięty
- 250 g ugotowanego i obranego bobu
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 mała łyżeczka miodu
- 8 plasterków wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek układamy na zimnej patelni, przykrywamy go kawałkiem papieru do pieczenia i dociskamy od góry czymś cięższym. Odpalamy płomień pod patelnią i prażymy plastry boczku, do czasu, aż się zrumienią. Następnie odwracamy je, znowu kładziemy kawałek papieru i dociskamy i dosmażamy z drugiej strony. Chrupiące chipsy z boczku układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W miseczce łączymy musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowany koperek i miętę, dolewamy oliwę (kilka łyżek), doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.
Odcinamy końcówki ogórków, przecinamy wzdłużna na ćwiartki, wycinamy nasiona. Następnie kroimy ogórki na małe kawałki. Przerzucamy je do miseczki i dodajemy marynatę. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na kilka minut.
W tym czasie na talerzach rozkładamy ziemniaki pokrojone na ćwiartki, dodajemy bób, doprawiamy solą, pieprzem i cebulką pokrojoną w cienkie półplasterki. Skrapiamy oliwą, następnie nakładamy porcję ogórków. Na koniec skruszamy boczek na sałatkę i dekorujemy gałązkami koperku. Serwujemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź