Polenta z grzybami z patelni i serem pleśniowym
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 100 g kaszki kukurydzianej
- 600-700 ml wody lub bulionu
- 40 g masła
- 50 g sera bleu lub roquefort + 2 łyżki pokruszonego sera do dekoracji
- miks grzybów ( 4 boczniaki, 2 portobello, 6 pieczarek)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos:
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 25 g zimnego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej 600 ml wody do garnka. Zagotuj i dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej się wody wsyp stopniowo kaszę kukurydzianą, cały czas mieszając. Gotuj kaszę kilka minut, szybko wchłonie wodę i zacznie się zagęszczać. Mieszaj cały czas, aż uzyskasz kremową konsystencję bez grudek. W zależności od grubości kaszy użyj mniej lub więcej wody.
Dodaj masło, ser pleśniowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pokrój grzyby w cienkie plastry. Podsmaż grzyby na łyżce masła na złoty kolor. Dopraw solą do smaku pod koniec smażenia. Odstaw.
Na tej samej patelni, gdzie smażyłeś grzyby, dolej 50 ml białego wina i mieszaj szpatułką, tak, aby połączyć wino i soki ze smażenia grzybów. Zredukuj wino do 3-4 łyżek płynu. Dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż uzyskasz jednolity sos. Dodaj do sosu smażone grzyby i wymieszaj.
Na talerzu ułóż kilka łyżek kaszy, dodaj smażone grzyby i polej sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź