Kotlety Pożarskiego
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 bułka namoczona w mleku
- 2 jajka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 100 g tartej bułki
- 1 łyżka masła
- olej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku, a potem odciskamy. Masło ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy bułkę, 2 żółtka utarte z masłem, natkę pietruszki i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy masę z ubitymi białkami. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je w tartej bułce. Najlepiej jest je smażyć na maśle, ale oczywiście można też na innym tłuszczu. Smażymy je po 5 minut z każdej strony, najpierw na większym, a gdy kotlety się zarumienią – na mniejszym ogniu. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W