Kotlety Pożarskiego

Kotlety Pożarskiego
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku, a potem odciskamy. Masło ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy bułkę, 2 żółtka utarte z masłem, natkę pietruszki i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy masę z ubitymi białkami. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je w tartej bułce. Najlepiej jest je smażyć na maśle, ale oczywiście można też na innym tłuszczu. Smażymy je po 5 minut z każdej strony, najpierw na większym, a gdy kotlety się zarumienią – na mniejszym ogniu. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA