Pieczone pulpety z indyka z warzywami

Pieczone pulpety z indyka z warzywami
Oceń przepis:
76 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dobre dla dzieci, Dania z indyka

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • pół cukinii
  • 2 pomidory
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 duże łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed gotowaniem, żeby nabrało temperatury otoczenia. Następnie zmieszaj z solą i pieprzem.
Jedną z dwóch cebul obierz, przekrój na pół i jedną połówkę posiekaj drobno.
Ząbki czosnku także obierz i posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie wraz z oregano. Kiedy ostygną, dodaj do mięsa, dokładnie wymieszaj i uformuj pulpeciki. Obtocz je w mące kukurydzianej.
Ułóż pulpety w równych odstępach (nie zbyt blisko siebie) w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oliwy.
Dołóż pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa: cebulę, marchewkę, pomidory (najlepiej bez skóry) oraz cukinię.
Wywar połącz z przecierem pomidorowym i wlej do naczynia, tak by przykrył pulpety do połowy.
Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około godzinę. Duś pod przykryciem, by pulpeciki były miękkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA