Pieczone pulpety z indyka z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dobre dla dzieci, Dania z indyka
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- pół cukinii
- 2 pomidory
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3 duże łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka suszonych pomidorów w przyprawie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed gotowaniem, żeby nabrało temperatury otoczenia. Następnie zmieszaj z solą i pieprzem.
Jedną z dwóch cebul obierz, przekrój na pół i jedną połówkę posiekaj drobno.
Ząbki czosnku także obierz i posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie wraz z oregano. Kiedy ostygną, dodaj do mięsa, dokładnie wymieszaj i uformuj pulpeciki. Obtocz je w mące kukurydzianej.
Ułóż pulpety w równych odstępach (nie zbyt blisko siebie) w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oliwy.
Dołóż pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa: cebulę, marchewkę, pomidory (najlepiej bez skóry) oraz cukinię.
Wywar połącz z przecierem pomidorowym i wlej do naczynia, tak by przykrył pulpety do połowy.
Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około godzinę. Duś pod przykryciem, by pulpeciki były miękkie.
Jedną z dwóch cebul obierz, przekrój na pół i jedną połówkę posiekaj drobno.
Ząbki czosnku także obierz i posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie wraz z oregano. Kiedy ostygną, dodaj do mięsa, dokładnie wymieszaj i uformuj pulpeciki. Obtocz je w mące kukurydzianej.
Ułóż pulpety w równych odstępach (nie zbyt blisko siebie) w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oliwy.
Dołóż pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa: cebulę, marchewkę, pomidory (najlepiej bez skóry) oraz cukinię.
Wywar połącz z przecierem pomidorowym i wlej do naczynia, tak by przykrył pulpety do połowy.
Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około godzinę. Duś pod przykryciem, by pulpeciki były miękkie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W