Rib eye steak
Przygotował:
Andrzej Andrzejczak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- rib eye steak 2 x 300 g
- 500 g młodych ziemniaków
- 2-3 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 100 oleju (do ziemniaków, steków i szparagów)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 g pieprzu młotkowanego
- 10 g soli morskiej
Chimichurri:
- 200 g świeżej kolendry
- 200 g natki pietruszki
- 20 ml octu jabłkowego
- 1 g kminu rzymskiego
- 1 papryczka chili
- 200 ml oleju
- 5 g soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Młode ziemniaki myjemy i kroimy w zależności od wielkości na pół lub na ćwiartki. Wykładamy blachę pergaminem. Układamy ziemniaki. Marynujemy w soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przelewamy delikatnie olejem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 min., w zależności od wielkości ziemniaków.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Steki solimy i pieprzymy, delikatnie smarujemy olejem ( rib eye naturalnie ma dużo tłuszczu, więc często nie trzeba używać dodatkowego smarowania.
W zależności od grubości steki smażymy średnio po 2 min. z każdej strony. Jeśli chcemy, żeby stopień wysmażenia był medium, to albo kontrolujemy temperaturę mięsa – nie może przekroczyć 57 stopni po odpoczynku, lub smażymy takiego steka „na dotyk”, średnio około 7 - 8min. Gdy mięso jest gotowe, możemy je sprawdzić palcem, jeśli tkanka jest już dość sztywna i odbija, znaczy, że mięso jest gotowe. Należy pamiętać, że gorący stek odkładamy na ok. 2 min. na deskę tak, żeby mięso „odpoczęło” – odpłynie wtedy z mięsa nadmiar osocza i będzie gotowe do podania.
Szparagi smażymy bardzo krótko na oleju, bądź maśle – mają być chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem. Stek serwujemy z pieczonymi ziemniakami, szparagami i chimichurri.
Chimichurri: Wszystkie składniki miksujemy blenderem do konsystencji pesto/salsy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź