Bażant na chlebie żytnim z grzybami

Bażant na chlebie żytnim z grzybami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.80
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 6)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 kromki ciemnego chleba żytniego
  • masło, do smażenia
  • 4 pojedyncze piersi bażanta
  • 2 wątróbki z bażanta, podzielone na pół (opcjonalnie)
  • 50 g cienko pokrojonych suszonych grzybów (borowiki i kurki)
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 10-12 brukselek, podzielonych na listki
  • 4 łyżki borówek brusznic

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kromki chleba usmażyć z obu stron na złoto na mniej więcej dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni, odłożyć do wystygnięcia.

Na patelni smażyć piersi i wątróbki oraz suszone grzyby, na średnim ogniu, na 1-2 łyżkach masła. Piersi powinny być średnio krwiste. Posolić, zdjąć piersi i wątróbki z patelni, odłożyć na co najmniej 5 minut, trzymać w cieple.

Na patelnię z grzybami wlać bulion i śmietankę, podgrzewać, aż sos zgęstnieje, posolić do smaku.

Zagotować garnek osolonej wody, blanszować listki brukselki przez 10-15 sekund.
Podawać piersi i wątróbki ze śmietanowym sosem grzybowym i listkami brukselki na spodzie z usmażonego chleba. Przybrać brusznicami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA