Bażant na chlebie żytnim z grzybami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 6)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 kromki ciemnego chleba żytniego
- masło, do smażenia
- 4 pojedyncze piersi bażanta
- 2 wątróbki z bażanta, podzielone na pół (opcjonalnie)
- 50 g cienko pokrojonych suszonych grzybów (borowiki i kurki)
- 100 ml bulionu wołowego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 10-12 brukselek, podzielonych na listki
- 4 łyżki borówek brusznic
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kromki chleba usmażyć z obu stron na złoto na mniej więcej dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni, odłożyć do wystygnięcia.
Na patelni smażyć piersi i wątróbki oraz suszone grzyby, na średnim ogniu, na 1-2 łyżkach masła. Piersi powinny być średnio krwiste. Posolić, zdjąć piersi i wątróbki z patelni, odłożyć na co najmniej 5 minut, trzymać w cieple.
Na patelnię z grzybami wlać bulion i śmietankę, podgrzewać, aż sos zgęstnieje, posolić do smaku.
Zagotować garnek osolonej wody, blanszować listki brukselki przez 10-15 sekund.
Podawać piersi i wątróbki ze śmietanowym sosem grzybowym i listkami brukselki na spodzie z usmażonego chleba. Przybrać brusznicami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W