Gurpi z renifera z purée ziemniaczanym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 gurpi o wadze ok. 500 g (solone, wędzone mięso renifera)
- 1 łyżka masła
- 100 g grzybów shiitake
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanych listków tymianku
- 2 łyżki masła
- 700 g ziemniaków
- 100 ml gęstego jogurtu
- 1 łyżka masła
- 200 g borówek brusznic
- 50 ml syropu świerkowego lub cukrowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić, utłuc, wymieszać z masłem i jogurtem, posolić do smaku.
Borówki wymieszać z syropem, odstawić na co najmniej 10 minut.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, grzyby przekroić na pół. Smażyć na maśle przez 3-4 minuty, dodać tymianek, posolić.
Gurpi pokroić na plastry o grubości mniej więcej 2 cm, usmażyć na odrobinie masła. Podawać z grzybami, tłuczonymi ziemniakami i borówkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W