Suovas z pieczarkami i brukselką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g solonego wędzonego mięsa renifera (suovas), pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 cebula, pokrojona w półtalarki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 pieczarki portobello, pokrojone w duże kawałki
- 1 łyżka masła
- 6 jagód jałowca, zmiażdżonych
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu
- 1 łyżka mesöost (sera z gotowanej długo serwatki)
- 150 ml śmietanki kremówki
- 10 brukselek, pokrojonych w plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na maśle na złoto, wyłożyć na talerz. Rozgrzać patelnię, smażyć suovas na odrobinie masła przez 2-3 minuty. Dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem, jagody jałowca, kremówkę i brukselkę. Podgrzewać, aż powstanie kremowy sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać przybrane jagodami borówki brusznicy, z purée ziemniaczanym lub cienkimi plackami chlebowymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W