Kurczak marynowany w jogurcie z korzennymi przyprawami i salsą z opiekanej papryki i pomidorów na paskach cukinii
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam na lato (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mielonej curry
- 2 łyżki drobno siekanego świeżego imbiru
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki miodu
- sól
- 2 średnie cukinie
- 1 czerwona papryka
- 15 pomidorków koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siekanej świeżej mięty
- ½ szklanki oliwy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroję w paski o grubości ok. 1 cm i solę. Do jogurtu dodaję curry, imbir, pieprz cayenne, gałkę, sól i miód. Dokładnie mieszam i dodaję do kurczaka. Ponownie wszystko mieszam i odstawiam na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Cukinie kroję w podłużne paski, solę i lekko opiekam na ruszcie. Paprykę opiekam mocno, tak by skórka na niej sczerniała. Paprykę, pomidorki i cebulę kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny, miętę i natkę pietruszki. Wszystko przyprawiam i mieszam z oliwą. Paski cukini mieszam z salsą. Zamarynowane mięso nadziewam na namoczone patyczki do szaszłyków i opiekam na niezbyt gorącym ruszcie. Podaję z paskami cukinii w salsie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W