Pieczeń z karkówki

Pieczeń z karkówki
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • około 1,5 kg chudej karkówki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka majeranku
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml śliwowicy
  • 1 korzeń selera
  • 2 kwaśne jabłka (np. antonówki)
  • 8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • oliwa
  • natka pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso dokładnie osuszyć, ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm. Mięso nacieramy, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Polać odrobiną śliwowicy. Odstawić do zamarynowania. Mięso osuszyć i obsmażyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do pieca wstawić roladę razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i piec ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec przez następną godzinę. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki w ćwiartki. Gotować na parze. Do parowanych warzyw dodać odrobinę oliwy, soli, pieprzu i posiekanej natki. Na blasze do pieczenia ułożyć seler pokrojony w kostkę i skropiony oliwą oraz czerwoną cebulę oprószoną cukrem i skropioną balsamico. Pieczemy 20 minut. Karkówkę podajemy z pieczonymi i parowanymi warzywami posypanymi szczypiorkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA