Pieczeń z karkówki
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- około 1,5 kg chudej karkówki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 roztarte ząbki czosnku
- 0,5 pęczka majeranku
- 2 łyżki miodu
- 100 ml śliwowicy
- 1 korzeń selera
- 2 kwaśne jabłka (np. antonówki)
- 8 ziemniaków
- 2 marchewki
- oliwa
- natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso dokładnie osuszyć, ostrym nożem rozkroić na płat grubości ok. 1,5 cm. Mięso nacieramy, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem, pieprzem i solą. Polać odrobiną śliwowicy. Odstawić do zamarynowania. Mięso osuszyć i obsmażyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Do pieca wstawić roladę razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i piec ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec przez następną godzinę. Marchewkę pokroić w grube plastry, ziemniaki w ćwiartki. Gotować na parze. Do parowanych warzyw dodać odrobinę oliwy, soli, pieprzu i posiekanej natki. Na blasze do pieczenia ułożyć seler pokrojony w kostkę i skropiony oliwą oraz czerwoną cebulę oprószoną cukrem i skropioną balsamico. Pieczemy 20 minut. Karkówkę podajemy z pieczonymi i parowanymi warzywami posypanymi szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W