Tatar z botwinką i rukolą w serowej salaterce

Tatar z botwinką i rukolą w serowej salaterce
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 4 łyżki tartej emilgrany
  • ¼ pęczka botwiny (najmniejsze, najdelikatniejsze liście)
  • garść rukoli, tyle samo ile botwiny
  • ¼ cytryny
  • oliwa
  • sól różowa
  • pieprz
  • żytni chleb
  • 5 dag tartej emilgrany na salaterki
  • pergamin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię, rozłożyć na dnie krążek z pergaminu i usypać z tartej emilgrany krążek. Podgrzewać 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Zdjąć, poczekać, aż ser nieco zesztywnieje, odwrócić na desce, zedrzeć pergamin i jeszcze ciepłe uformować na odwróconej salaterce. Pozwolić zastygnąć. Mięso posiekać razem z umytymi i osuszonymi botwinką i rukolą. W czasie siekania wmieszać tarty ser i odrobinę oliwy. Uformować befsztyki w małe eskalopki lub kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zdjąć i odwrócić serową salaterkę i ułożyć w nim tatary. Oprószyć różową solą i pieprzem, skropić oliwą. Podawać z żytnim chlebem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA