Tatar z botwinką i rukolą w serowej salaterce
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 4 łyżki tartej emilgrany
- ¼ pęczka botwiny (najmniejsze, najdelikatniejsze liście)
- garść rukoli, tyle samo ile botwiny
- ¼ cytryny
- oliwa
- sól różowa
- pieprz
- żytni chleb
- 5 dag tartej emilgrany na salaterki
- pergamin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię, rozłożyć na dnie krążek z pergaminu i usypać z tartej emilgrany krążek. Podgrzewać 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Zdjąć, poczekać, aż ser nieco zesztywnieje, odwrócić na desce, zedrzeć pergamin i jeszcze ciepłe uformować na odwróconej salaterce. Pozwolić zastygnąć. Mięso posiekać razem z umytymi i osuszonymi botwinką i rukolą. W czasie siekania wmieszać tarty ser i odrobinę oliwy. Uformować befsztyki w małe eskalopki lub kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zdjąć i odwrócić serową salaterkę i ułożyć w nim tatary. Oprószyć różową solą i pieprzem, skropić oliwą. Podawać z żytnim chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W