Klasyczny chleb na zakwasie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:250 g zakwasu
375 g mąki chlebowej
175 ml wody
7 g soli
oliwa do posmarowania blatu i miski
mąka
semolina
Przygotowanie:
Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy ⅔ wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Stopniowo dodajemy resztę wody, zgarniając ciasto od brzegów do środka. Zagniatamy tak ok. 2 minut, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto na blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 5-6 godzin, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat. Przegniatamy ciasto, zgarniając od brzegów do środka. Rozpłaszczamy i zwijamy, powtarzamy, formujemy w kulę, wkładamy spodem do góry do obficie posypanego mąką koszyka rozrostowego (lub miski posmarowanej oliwą i obsypanej mąką), oprószamy mąką, wkładamy do torby foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Delikatnie wykładamy na blachę oprószoną mieszanką mąki i semoliny, ostrym nożem robimy na wierzchu 2-3 ukośne nacięcia. Wstawiamy chleb na środkową półkę piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W