Placek ze śliwkami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 op. proszku do pieczenia (15 g)
- 1 szklanka cukru trzcinowego + 3 łyżki dodatkowo
- 3 jaja
- 1 op. cukru wanilinowego (może być na 1 kg mąki)
- 1 pasty z wanilii
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 200 g dobrego masła w temperaturze pokojowej
- 500 g śliwek
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- lukier z soku z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok, a żółtka wraz z resztą składników (poza 3 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną) zagniatamy lub ucieramy w malakserze.
Białka ubijamy na sztywno, w trakcie dodajemy łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (w sumie 3 łyżki cukru i 1 łyżeczka maki ziemniaczanej), na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą. Większą część układamy na dno blachy, na to układamy śliwki skórką do dołu (możemy je lekko oprószyć cynamonem), następnie całość przykrywamy pianą z białek.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce lub drobimy palcami i wykładamy na pianę z białek. Pieczemy w ok. 160 stopni ok. 45-50 minut. Po przestudzeniu polewamy lukrem i jak tylko zastygnie, możemy ciasto kroić.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź