Jajka zapiekane

Jajka zapiekane
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 łyżeczki sera pleśniowego lub wędzonej ryby
  • kawałków trufli bądź liści estragonu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki crème fraîche
  • sól i pieprz
  • 2 szczypty posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Na dno foremek posmarowanych masłem włóż swój ulubiony składnik (jak na przykład ser pleśniowy). Delikatnie rozbij górną część skorupki jajka. Nałóż łyżkę crème fraîche. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem. Postaw foremki w naczyniu żaroodpornym i nalej do niego wody (tak, żeby sięgała do połowy foremek). Piecz 5 – 7 minut. Podaj z paluszkami chlebowymi posmarowanymi masłem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA