Bruschetta z grillowanym bakłażanem i pastą z anchois

Bruschetta z grillowanym bakłażanem i pastą z anchois
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kroimy ciabattę w podłużne kromki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni, żeby ładnie się przypiekła.
W tym czasie kroimy bakłażana na podłużne plastry, dość cienkie. Obsypujemy je solą i grillujemy na patelni grillowej polanej oliwą. W trakcie smażenia przewracamy je kilkakrotnie i przyprawiamy pieprzem.
Rozcieramy fileciki anchois na desce, przekładamy je do malaksera, dodajemy pomidory, pokrojoną cebulę, oliwki i natkę pietruszki. Przyprawiamy całość pieprzem, skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Podpieczone kromki pieczywa smarujemy pastą z anchovies, układamy na niej plastry szynki, mozzarelli i grillowanego bakłażana.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA