Corque madame
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki masła
- 4 cienkie plastry sera gruyere + kawałek do starcia
- 4 cienkie plastry szynki wiejskiej
- 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
Beszamel:
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 50 ml mleka (o temperaturze pokojowej)
- sól
- pieprz
Dodatki:
- miks młodych liści sałat
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zrób beszamel - w rondelku podgrzej masło i poczekaj, aż zacznie się pienić. Wsyp mąkę i za pomocą trzepaczki wymieszaj z masłem. Gotuj na wolnym ogniu kilka sekund, aż uzyskasz gładką masę. Wlej mleko i wymieszaj energicznie trzepaczką, by uniknąć grudek. Gotuj chwilę na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dwie kromki chleba posmaruj masłem, pozostałe dwie posmaruj musztardą. Na kromkach posmarowanych masłem ułóż warstwowo dwa plastry sera i dwa plastry szynki. Przełóż pozostałe dwie kromki, musztardą do dołu. U góry posmaruj cienką warstwą beszamelu. Zetrzyj trochę sera gruyere nad beszamelem.
Przełóż tosty na blachę i wsadź do piekarnika. Piecz pod grillem kilka minut, ażbeszamel się zarumieni. W międzyczasie usmaż dwa jajka sadzone.
Wymieszaj liście sałat z oliwą z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyciągnij z piekarnika croque madame, na górze ułóż po jednym jajku sadzonym i serwuj od razu z sałatą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź