Croque madame
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 kromki wiejskiego chleba
- 2 jajka
- 50-60 g sera cheddar lub mimolette
- łyżka musztardy dijon
- 5-7 plastrów szynki z indyka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Beszamel:
- 300 ml mleka 3,2%
- 2 łyżki masła
- 20 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy. Do zasmażki małym strumieniem dolewamy mleko, ciągle mieszając. Beszamel mieszamy dopóki nie zgęstnieje, aby nie przywarł od spodu. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki chleba z jednej strony smarujemy musztardą. Masło roztapiamy na patelni. Na środku patelni układamy 2 kromki musztardą do góry. Na nich kładziemy warstwę sera, na niej kawałki szynki z indyka. Całość posypujemy kolejną warstwą sera i przykrywamy kromką chleba (tym razem musztardą do dołu). Kanapki smażymy z obu stron na patelni.
Następnie kanapki wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy beszamelem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Zapiekamy, aż beszamel się zapiecze i pojawią się na nim ciemne ślady.
Jajka smażymy na patelni, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie kremowe. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Kanapki układamy na talerzu, na górze układamy jajko sadzone, a całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź