Pomarańczowo-waniliowa babka drożdżowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Uwaga – składniki na ciasto powinny mieć podobna temperaturę, najlepiej wyciągnąć je z lodówki dzień przed pieczeniem)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- ⅔ szklanki mleka
- 100 g mała
- 5-7 żółtek
- 100 g cukru
- pasta z wanilii lub syrop z pomarańczy
- ½ szklanki rodzynek
- kieliszek białego rumu (nie jest konieczny)
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowej roboty)
- szczypta soli
- masło do natłuszczenia formy
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- po 1 łyżeczce rumu i wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy, drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru na pastę, dodajemy łyżkę mąki, rozcieramy dalej i dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, wszystko robimy w wysokim naczyniu. Odstawiamy zaczyn na bok do wyrośnięcia.
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym gazie. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i rumem odstawiamy na 10-15 minut, aż zmiękną.
Do mąki dolewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy mieszać hakiem. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem, dodając na koniec szczyptę soli. Dodajemy masę jajeczną do ciasta i mieszamy nadal.
Dosypujemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i pastę z wanilii lub syrop pomarańczowy. Na koniec dolewamy ciepłe masło. Po połączeniu się składników i po tym jak ciasto przestanie się kleić do ścianek, odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dobrze natłuszczonej formy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Babę pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Można ją jeszcze podpiec bez formy, odwróconą już dla koloru, ale nie jest to konieczne.
Po ostygnięciu polewamy babę lukrem, który najłatwiej jest zrobić w małym malakserze łącząc wszystkie składniki. Smacznego!
W tym czasie rozpuszczamy masło na małym gazie. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i rumem odstawiamy na 10-15 minut, aż zmiękną.
Do mąki dolewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy mieszać hakiem. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem, dodając na koniec szczyptę soli. Dodajemy masę jajeczną do ciasta i mieszamy nadal.
Dosypujemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i pastę z wanilii lub syrop pomarańczowy. Na koniec dolewamy ciepłe masło. Po połączeniu się składników i po tym jak ciasto przestanie się kleić do ścianek, odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dobrze natłuszczonej formy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Babę pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Można ją jeszcze podpiec bez formy, odwróconą już dla koloru, ale nie jest to konieczne.
Po ostygnięciu polewamy babę lukrem, który najłatwiej jest zrobić w małym malakserze łącząc wszystkie składniki. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W