Małdrzyki – placki z twarogu

Małdrzyki – placki z twarogu
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 450-500 g dobrego, tłustego twarogu (np. ze Strzałkowa)
  • 2 jaja (rozmiar L)
  • 4-6 łyżek mąki + trochę do obtoczenia
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2-3 łyżki cukru
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • szczypta soli
Do podania:
  • syrop klonowy
  • płynny mód
  • owoce sezonowe (maliny, borówki)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, pastę z wanilii i dokładnie rozgniatamy. Dodajemy jaja, mieszamy do połączenia, następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę. Mieszamy łyżką i formujemy kulki w dłoniach. Spłaszczamy je, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Gdy placki będą rumiane z obu stron, ściągamy z patelni i serwujemy od razu z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub świeżymi owocami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA