Małdrzyki – placki z twarogu
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 450-500 g dobrego, tłustego twarogu (np. ze Strzałkowa)
- 2 jaja (rozmiar L)
- 4-6 łyżek mąki + trochę do obtoczenia
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2-3 łyżki cukru
- masło klarowane lub olej do smażenia
- szczypta soli
Do podania:
- syrop klonowy
- płynny mód
- owoce sezonowe (maliny, borówki)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, pastę z wanilii i dokładnie rozgniatamy. Dodajemy jaja, mieszamy do połączenia, następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę. Mieszamy łyżką i formujemy kulki w dłoniach. Spłaszczamy je, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Gdy placki będą rumiane z obu stron, ściągamy z patelni i serwujemy od razu z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem lub świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W